fredag 27 februari 2009

Blogginlägg B (2) Journalistik KAU

Olika typer av bilder

I spelreglerna för press etc, sägs att det som gäller för text också ska gälla för bilder. Har valt att här visa två stycken bilder av poliser. De är tagna vid samma tillfälle och visar samma motiv, väg, poliser och en polisbil. Ändå har bilderna helt olika föutsättningar att kunnna användas och båda är lika viktiga att ha i lager även om de fort föråldras:



Första bilden visar en genrebild av väg, polis och polisbil. Skulle vara användbar för att skriva om vad som helst som rör nutida trafikpolisverksamhet, t ex den nyss avslutade kampanjveckan för att använda bilbälte.



Denna bild visar kommisarie Hasse Persson vid Ystadpolisen. Den kan bara användas för att visa just polisen Hasse Persson. Den kan inte visas för att åskådliggöra poliser i största allmänhet eftersom han tydligt kan kännas igen. Däremot kan den användas för att visa polisen Hasse Persson även om artikelns innehåll handlar om annat än trafikövervakning. Det viktiga är att Hasse Persson namnges i bildtext och att hans namn stavas rätt.

Blogginlägg B Journalistik KAU

Etikens gråzoner

Denna uppgift handlar om etiken kring mediers publicerande av uppgifter om ett mord av en 26-årig man i Malmö i slutet av förra året. Fakta om den mördade och de 15- och 17 åriga pojkar som är anhållna för mordet har hanterats mycket olika av media. Olikheterna kan nog tillskrivas olika tolkning av "Spelregler för press, radio och tv", utgiven av Pressens Samarbetsnämnd.


Egentligen så återfinns mediernas ställningstagande i detta fall redan i spelreglernas portalparagraf om publicitetsregler. Första delen lyder:


"Press, radio och tv ska ha största frihet inom ramen för tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen för att kunna tjäna som nyhetsförmedlare, granskare av samhällslivet och för att kunna publicera det som är av vikt och betydelse för medborgarna"


I ovanstående finns allstå stöd för att publicera de uppgifter som också kommit fram i vissa medier:


  • Den mördade var homosexuell.

  • De som anhållits för mordet är mycket aktiva muslimer med invandrarbakgrund.

  • Motivet till mordet kan hittas på en av de misstänktas blogg där det finns kraftigt homofientliga åsikter baserade på muslimska grunder.

De media (flertalet) som inte valt att publicera ovanstående fakta kan i samma portalaparagraf som ovan, också finna stöd för detta ställning. Portalparagrafens mellersta del:


Det gäller dock att skydda enskilda mot oförskyllt lidande genom publicitet.


Om jag varit ansvarig utgivare


Vilka har då rätt eller fel i det här fallet? Tja, vilket är godast, äpplen eller päron? Vilken är snyggast, brunett eller blondin? Båda har allså rätt. I Sverige har vi en restirktiv hållning till att publicera namn på misstänkta. Många tidningar etc, har egna regler. Te x så publicerar inte TV-programmet "Rapport" någons namn förrän efter fällande dom. I USA är kutymen att brottslingar "hängs ut" i betydligt större omfattning.


Hade jag varit ansvarig utgivare så hade jag valt att publicera flertalet fakta i dett fall. Jag anser att det är av allmänt intresse att dådet genomförts på religiösa grunder. Att de anhållna bor i Rosengård är däremot mindre intressant liksom de uppgifter som gjorts gällande om att den mördade släppt in pojkarna för att ha sex med dem. Det sistnämnda är irrelevant och denna uppgift har bara skadat den mördades sambo.


Hänsyn till de anhållnas anhöriga då? Jo självfallet ska sådan tas men att den ena pojkens far är religiös ledare för muslimer i området kan ha koppling till gärningen och uppgiften är relevant.


Ibland funderar man


Hittade i går en TT-nyhet "Han jagas av polisen". Handlar om att polisen söker en misstänkt för en anlagd brand på Stadshotellet i Eskilstuna i onsdags. Till artikeln hör en större bild från en övervakningskamera. Motivet är en man utanför en port. Ansikte och hår på mannen är "bortpixlat", dvs det finns inte chans att känna igen personen. Skulle tro att halva kåren av män över 15 år skulle stämma in på mannen på bilden. I artikeln citeras kriminalkommisarie Svante Melin: - Vi har en hel del material som säger att det här är en gärningsman, men jag vill inte avslöja varför.


Polisen hoppas nu att allmänheten kan hjälpa till att identifiera mannen. Har TT valt att inte visa ansiket på bilden eller är det polisen? Jag bara undrar hur avslöjandet av mannens identitet ska gå till när vem som helst skulle kunna vara mannen Är det inte av allmänt intresse att mannen känns igen och kan gripas? Då kanske man får lägga bort spelreglerna till förmån för det allmänna intresset eller har jag fel?


På tal om bilder


I spelreglerna sägs att det som gäller för text också ska gälla för bild. Visar här två exempel på bilder av poliser som har helt olika förutsättningar för att kunna användas.


torsdag 12 februari 2009

Blogginlägg A Journalistikutb Kau


Om mediernas nyhetsvärdering och nyhetsurval. Frågeställningen är intressant men inte lätt att besvara. Svaren på vad som styr urvalet blir olika beroende på vem man frågar. Jag har här valt ut tre olika media och vad jag tror att de lägger i begreppen.


Landsortsmedia

Har en tendens att sätta lokal prägel på nyheter. Ibland kan detta bli närmast patetiskt och ett hypotetiskt exempel kan vara de aktuella bränderna i Australien. Skulle lokalpressen i Blekinge få fatt i en länsbo som befinner sig i landet så skulle denne interjuas. Att vederbörande befinner sig i andra änden av Australien skulle man bry sig föga om, det handla rju om en länsbo som "upplever bränderna på plats". Lokalpressen lägger stor vikt vid att ge läsaren vad de tror att denna vill ha. Jag blir ofta interjuad av lokal press och radio i mitt jobb och ständigt finns detta sökande av lokala prägel med och finns den inte så skapas den.


Kvällspress

Står och faller med lösnummersförsäljning. Det märks också. Senationsrubrikerna skriker åt oss på löpsedlarna och valet av tidning kan liknas vid pest eller kolera. Innehållet är inte mindre sensationslystet och sanningshalten till det man skriver kan nog alltid ifrågasättas. Man ljuger nog inte men det mesta är vinklat åt det ena eller andra hållet. Det kanske blir läsvärdare men trovärdigt? Nej. Kvällspressen väljer nyheter från vad som säljer tidningar. Tydligen så säljer nyhetsmässigt totalt intetsägande reportage om dokusåpadeltagare bra. De s k nöjessidorna blir fler i denna typ av tidningar. I mitt hem köper vi den ena tidningen en gång i veckan för att få TV-bilagan. Hade vår lokaltidning lagt några fler spänn på sin TV-bilaga så hade vi inte behövt gynna tramset alls.


De stora seriösa

De stora riks-/regionalmorgontidningarna har en bredare repertoar. Här finns det mesta från bra inrikes och utrikes nyheter, sport, kultur, motor, boende etc. Ibland får man dock känslan av att de "vill glassa" med nyheter som inte är så intressanta men de kan vara ensamma om nyheten som rapporteras av en av deras egna otaliga utrikeskorrar. Det sistnämnda kanske är kopplat till förväntningar? Läsaren har valt att prenumera på just deras tidning för att de har en stor stab journalister över hela världen. De förväntar sig att den dyra prenumerationen ska ge dem rapporter från världens alla hörn. Oavsett om något av nyhetsvärde har hänt eller inte ska det produceras. Samma resonemang kan jag slås av när jag lyssnar på Dagens Eko.


Nyheter från den senaste veckan

Jag har valt ut två aktuella nyheter som är intressanta för att de orsakat s k drev. Media är ibland fenomenela på "Följa John" och "alla" måste bevaka sådana händelser när derevet går.


Polisers vokabulär

Den första rapporteringen av rasistiska uttalanden från poliser i Malmös Rosengård var intressant. Men sedan då? Är det av riksintresse att veta att polisen själva valt att anmäla en finnig tonåring i Solna som kallat dem för gris? Knappast. Det är intresant så till vida att våra åklagare avskriver massor av brott dagligen för att det saknas resusrer. Den sistnämna vinkeln är intressant men den har inte hakats på eftersom media just nu fokuserar på vad poliser har sagt och gjort, inte åklagarna. Drevet går efter polisen just nu och det lär nog ha skrivits ett och annat pm i polisens internpost senaste veckan...


Plockning av gäss

Äntligen så kommer vi till inläggets bild! Det föreställer en vild grågås och har bara en enda sak gemensamt med inlägget - berör artgruppen gäss. Den första rapporten om gåsplockning var intressant men vinklad. Visst är all plockning av levande fågel hemsk och bör stoppas men hur vanligt är det egentligen? I det finstilta har en och annan artikel talat om att den absoluta majoriteten av allt dun härrör från slaktad fågel men det är inte det som drevet handlat om. Nyhetsdreven tenderar att handla om samma sak och är det inte att underskatta konsumentens (läsarens, lyssnarens, tittarens) vetgirighet att presentera mer torra fakta om hela dunindustrin? Jag hade gärna tagit del av en artikel som visat sannolikheten att jag får levandeplockat dun i en ikeakudde. Kanske den skrivits men jag har inte sett den.